O MRAZENÍ CESTA NA CHLIEB

Možno si poviete, čože? Zamraziť nakvasené chlebové cesto?! A ja vám odpoviem: prečo nie? 🙂 Spomínam na prednášky o kvase a častú otázku, ako skĺbiť prácu a pečenie kváskového chleba… No, všetko sa dá, keď sa chce a možností je naozaj veľa. Len si treba hľadať takú cestu, aby nás to hlavne bavilo.

Ak vás príprava a pečenie chleba nebaví, tam nie je o čom, tam by som to vôbec nesílila a radšej chlieb kupovala v kváskovej pekárni alebo od kamošky. Ale! Ak vás to baví, pri príprave cesta relaxujete, tak si pripravte naraz dve dávky cesta na chlieb. Jeden upečiete a druhý zamrazíte…

Poďme si povedať podrobnosti

Vyberte si akýkoľvek, váš obľúbený recept na chlieb. Ja pečiem často Klasik s kefírom a zemiakom alebo Taliansky semienkový… a zamieste rovno na dva chleby.

Ak by ste si chceli pripraviť cesto spolu so mnou, pozývam Vás na online kurz >>>

Pri predtvarovaní rozdelíte cesto na dve časti. Stočíte do 2 ošatiek. Obe ošatky s cestom dáte do chladničky na celú noc finálne kvasiť. Ráno jeden chlieb upečiete a druhý vložíte aj s ošatkou do mrazáku.

Po pár hodinách ošatku z mrazáku môžete – nemusíte vybrať a zamrazené cesto preložíte do sáčku a tak vrátite naspäť do mrazáka.

Cesto odporúčam do 2 týždňov upiecť. Najlepšie zatvoreným spôsobom vo vyhriatom hrnci – nádobe. V remoske tentokrát neodporúčam.

Keď sa rozhodnete cesto upiecť, vyberte ho z mrazáku a vložte do utierkou vystlanej ošatky. Tvarovo bude pekne sedieť. Nechajte ho rozmraziť a upečte vo vyhriatej nádobe.

Pečenie

Používam smaltovaný pekáč aj s vrchnákom alebo jenskú misu. Vyhrejem na 230 – 250 stupňov. Rozmrazené cesto preklopíte na pečiaci papier, narežete žiletkou a preložíte do horúceho hrnca.

Zatvorené pečiete 45min, teplotu po prvých 15min môžete stiahnuť na 200stupňov. Vrchnák dáte preč až po 45 minútach. Potom dopečiete 10 – 15min do sfarbenia kôrky. Po upečení necháte chlieb vychladnúť na mriežke.

Hotovo!

Natočila som pre Vás celý postup aj s mojim komentárom :), nájdete ho TU >>>

Ak sa vám článok o mrazení cesta páčil, budem rada, ak ho prezdieľate ďalej. Nikdy neviete, komu tým pomôžete 🙂 A nezabudnite mi napísať na email kvaskulienka@gmail.com alebo do správy na sieťach! Budem sa tešiť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov