Tento „chlebík“ si pamätám z detstva. Vždy, keď zostalo viac vaječných bielok, navážili sa jednoduché suroviny a chrumkavá dobrota bola na svete! Pripomína mi to talianske Cantuccini, len tie sú omnoho hrubšie, ale v podstate je to veľmi podobné. Chrumkavé a plné orieškov.
Množstvo jednotlivých surovín závisí od počtu bielok.
*Poznámka – množstvo, ktoré vidíte na fotkách je z 8 bielok.
Na každý 1 bielok
Ako prvé si navážime do misiek suroviny. Podľa počtu bielok. Začneme šľahaním bielok, do ktorých pridávame po častiach cukor. Vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého po častiach preosievame múku. Miešame už len ručne, stierkou. Nakoniec vmiešame navážené orechy.
Formu vymastíme a vysypeme múkou. Pripravené cesto preložíme do formy a uhladíme. Pečieme do ružova vo vyhriatej rúre (horný/dolný ohrev) pri 170st približne 35 – 40min. Skontrolujeme špajdlou.
Po upečení vyklopíme z formy a necháme poriadne vychladnúť. Vychladené cesto nakrájame na tenké plátky najlepšie pilkovým nožíkom na krájanie chleba.
Jednotlivé plátky uložíme vedľa seba na pečiaci papier na plech. Rúru vyhrejeme na 120st, tentokrát program horkovzduch a necháme pripravené plátky sušiť do chrumkava. Do rúry môžeme vložiť viac plechov naraz. Počas sušenia niekoľkokrát vyvetráme z rúry vlhkosť.
Chrumkavá dobrota plná orieškov! Bielkový chlebík skladujeme v zatvorenej nádobe, aby zostali plátky chrumkavé po celý čas.
Experimentujte – uberte cukor, namiešajte si hladkú múku s celozrnnou alebo pridajte 1 vianočné korenie alebo viac orechov? Nechám to na vás 🙂 Napíšte mi, ako sa vám tento recept páči a označte ma #kvaskulienka.
Krásne Vianoce!
Vaša Kváskulienka