Tento rok sme prvýkrát zasadili Mangold. Z malých semienok vyrástli krásne rastlinky, ktoré som musela rozsadiť, lebo listy Mangoldu narastú do veľkých rozmerov. Existujú rôzne farebne odlišné druhy. My máme zelené listy s bielou stonkou.
Mangold je nenáročná zelenina, potrebuje len dostatok miesta, vlahy a výživnú pôdu. Listy zbierame celé leto, postupne dorastajú nové. Na zimu ochránime rastlinky pred mrazom a na jar by mali opäť začať rásť.
Po zbere je potrebné listy čo najskôr spotrebovať, rýchlo vädnú a strácajú pružnosť. Zvyknem ich zabaliť do mokrej utierky, tak vydržia aspoň do druhého dňa.
Mangold má veľmi jemnú, nerušivú chuť. Konzumujeme ho buď čerstvý do šalátu alebo ho krátko povarím na troške olivového oleja. Správa sa podobne ako špenát. Je vhodný na krémovú polievku, pesto, do smoothie, do omáčky na cestoviny. Po krátkom sparení možno do listov zabaliť mleté mäsko a ďalej uvariť či dopiecť v akejkoľvek omáčke…
Naposledy nám veľmi chutili tieto dva recepty a pridám vám aj jeden tip, ako som mangold zamrazila na zimu 🙂
Vo väčšej panvici na troške olivového oleja orestujeme najprv nakrájané listy, pridáme cesnak a na pár sekúnd opečieme, aby nezhorkol. Podlejeme troškou vody z cestovín. Pridáme mascarpone, ktoré necháme na miernom plameni povoliť. Dochutíme soľou, čiernym korením. Môžeme pridať niektorú zo surovín na obmenu. Ja som pridala na malé kúsky opečenú slaninku.
Uvaríme cestoviny „al dente“ – „na skus“, hodia sa špagety alebo penne vrubkované, aby dobre naviazali omáčku. Na tanieri už len nastrúhať parmezán a hotovo!
Najprv si na troške oleja orestujeme nakrájané listy. Keď zmäknú a zmenšia svoj objem vypnem plameň. V druhom menšom hrnci si pripravím maličkú zápražku. Na troške oleja osmažím múku, aby prevoňala, pridám na kratúčko cesnak, aby nezhorkol a zalejem vodou. Dochutím vegetou, čiernym korením. Miešam až kým nezhustne e neprejde varom. Hotovú zápražku vlejem do hrnca s mangoldom, pridám mascarpone a nechám povoliť. Vymixujem tyčovým mixérom, nechám opäť prejsť varom na pár minút a dochutím, prípadne doriedim ak treba.
Namiesto syra Mascarpone môžeme použiť rastlinnú smotanu a zápražku úplne vynechať. Na tanieri dozdobím guličkami alebo opečeným kváskovým chlebíkom.
Rozmýšľala som, ako si zachovať listy Mangoldu aj na zimu. Aspoň na pár porcií cestovín… Umyla som veľké množstvo listov, odrezala hrubšie časti stonky a nakrájala na menšie pásiky.
Na troške olivového oleja orestovala, stačí, aby listy zmenšili svoj objem. Nechala som vychladnúť a naporcovala do silikónovej formy na ľad a nanuky 🙂 Po pár hodinách som zamrazené kocky vybrala a preložila do sáčku. Takto viac dávok za sebou a hotovo!
Mangold mi robí radosť 🙂 Ak ste ho ešte nejedli a nepestovali, tak vrelo odporúčam. Myslím, že tu možno napísať – veľa muziky za málo roboty či peňazí! Ak sa k listom dostanete, ochutnajte ich, či už surové alebo po krátkej tepelnej úprave a dajte mi vedieť, ako vám chutia.
Vaša Kváskulienka