Vždy sa tešíme v lete na domáce cukety. Sadíme zelené a jemné žlté. Mám ich rada len tak grilované na plátky s olivovým olejom, posoliť, okoreniť a veľa petržlenovej vňate… tu odporúčam nechať nakrájané cukety niekoľko hodín pred grilovaním len tak na tanieri oschnúť 🙂 Zbavia sa prebytočnej vody a rýchlejšie sa grilujú.
Keď nestihnem cuketu odtrhnúť a narastie veľká, zapečiem ju s plnkou. Je to jednoduché jedlo, ktoré možno urobiť zakaždým trošku inak. Možno ich pripraviť úplne bez mäsa, s hríbami, so šunkou alebo aj s mletým mäskom. Na tomto recepte sa mi páči, že využijem aj starší kváskový chlieb – pečivo.
Ukážem vám 1 postup a 1 tip na plnku, potom už len hľadajte vaše chute alebo použite, čo chladnička práve ponúka.
Cuketu prekrojíme a vydlabeme časť dužiny s malými semienkami. Používam na to náradie na vydlabávanie melóna :). Vydlabanú dužinu nakrájam na ešte menšie kúsky. Takto pripravené polovice cukety potriem olivovým olejom, položím na plech s pečiacim papierom a dám predpiecť do rúry – vyhrejem program gril na 220stupňov, cukety predpečiem cca 15 min podľa veľkosti.
Cibuľu nakrájam na menšie kocky, pridám nakrájanú dužinu z cukety a spolu opečiem do sklovita na olivovom oleji, pridám nakrájané olivy, sušené rajčiny, nadrobno šunku, cesnak a kocky chlebíka/pečiva. Všetko to zalejem vajíčkom rozmiešaným v smotane na šľahanie – nemusíte použiť celé 250ml balenie – tak, aby bola plnka akurát šťavnatá. Dochutím soľou, čiernym korením a nadrobno nakrájanými bylinkami.
Predpečené cukety naplníme plnkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Zapečiemie pri 200st približne 20min.
Hotovo! Jednoduché, celkom rýchle a veľká letná dobrota je na svete! Môj brat povedal: výborné aj ako predjedlo! Samozrejme, ak si doprajete len kúsok a nie celú cuketu 🙂 🙂 :). Takto naplnená je celkom sýta. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, budem sa tešiť.
Vaša Kváskulienka