KVÁSKOVÁ VIANOČKA

Na pečení vianočky je asi najťažšie zapletanie prameňov… Každý, kto to aspoň raz vyskúšal, mi dá za pravdu, že to chce svoj tréning. Ale úspech stojí za to! Aj keď musím povedať, že ak sa vydarí cesto, teda vláčna a nadýchaná striedka,  tak je to dokonalosť sama a môže byť aj krivoľaká :).

Pred vianočkou mám vždy rešpekt a zakaždým je iná. Hlavne keď ju pečiem na ochutnávku na živú prednášku a bojujem s časom 🙂 Pletiem zo 6-tich, z 5-tich prameňov naraz alebo jednoducho z dvoch poschodí, čiže zapletiem najskôr 3 pramene ako vrkoč a na ne položím jednoducho prepletané 2 pramene okolo seba. Zaistím 2 špáradlami a hotovo! Ešte väčšia verzia vianočky je rozdeliť si ju na 3 poschodia, najskôr upliesť zo 4, potom z 3 a navrch len 2 pramene. Poistiť špáradlami!

Cesto na vianočku môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi. Keďže sa teraz jedná o kváskový recept, na kyprenie cesta použijeme prírodný kvas. Môžeme použiť ražný kvas, pšeničný či už tekutý alebo tuhý – lievito madre. V prípade ražného kvasu by som určite volila spôsob s rozkvasom, aby sme ražný kvas rozkvasili v bielej múke a zjemnili jeho kyslosť.

Ak máte doma len pšeničný kvas, napr. tuhý – lievito madre, fázu rozkvasu môžete preskočiť. Suroviny z rozkvasu pripočítajte do cesta a pridajte priamo 200g aktívneho tuhého kvasu. Dĺžka kvasenia cesta bude závisieť od sily kvasu a okolitej teploty, cesto pred zapletaním vianočky musí viditeľne nabrať objem!

Tento recept je na 1 veľkú, skoro kilovú vianočku alebo dve menšie. Tak poďme na to!

ROZKVAS

  • 150g hladká múka pšeničná
  • 40g cukor kryštál alebo trstinový
  • 65g vlažná voda
  • 2PL kvások (kľudne ražný)

Všetko spolu zamiešame v priehľadnej miske, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Hmota je pri miešaní dosť hustá, nebojte sa, je to správne. Počas kvasenia pekne narastie a bude mať bublinky.

Ak by ste chceli vyskúšať ako pracuje pšeničný kvas, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com.

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 300g hladká múka pšeničná (môžete ju čiastočne nahradiť aj hladkou špaldovou)
  • štipka soli
  • 1 žĺtko*
  • 2PL umyté hrozienka vopred naložené v rume (hrozienka sú voliteľné)
  • SLADKÉ MLIEKO

SLADKÉ MLIEKO

  • 130ml plnotučné čerstvé mlieko (nepoužívam trvanlivé)*
  • 100g trstinový cukor alebo kryštálový biely
  • 1ČL vanilkový extrakt
  • 100g obyčajné maslo 82% tuku*

Všetky suroviny na sladké mlieko mierne zohrejte v menšom hrnci, premiešajte, aby sa maslo rozpustilo a nechajte jemne vychladnúť. Sladké mlieko pridávame do cesta vlažné.  Ak máte radšej menej sladkú – neutrálnu vianočku, stačí ubrať 20 – 50g cukru.

*TIP NA VEGÁNSKU VERZIU VIANOČKY

Kravské mlieko nahradíme mandľovým/pohánkový mliekom, namiesto masla použijeme rastlinný tuk Alsan Bio a vajíčko úplne vynecháme. Konzistenciu cesta doladíme rastlinným mliekom, ak by bolo príliš husté.

Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Ručné miesenie si vyžaduje trošku viac času, cca 20 – 30 minút. Ak používate robot s hákom, bude to o polovicu rýchlejšie, cca 8-10 minút na nižších otáčkach. Pozor, aby sa cesto neprehrialo a nezačalo sa trhať! Ak pridávame do cesta hrozienka, kandizované kúsky ovocia alebo čokoládu, urobíme tak, keď je cesto vymiesené. Po častiach vmiesime do cesta.

Pokiaľ sa vám cesto veľmi lepí na ruky, nebojte sa prisypať pár lyžíc hladkej múky a cesto dobre vymiesiť. Cesto na vianočku musí byť pred kvasením hustejšie, inak by sa nám veľmi ťažko zapletalo a vianočka by sa počas kvasenia na plechu roztekala.

Ak ste dostali chuť na dvojfarebnú vianočku, rozdeľte cesto na dve rovnaké časti a do jednej prisypte preosiate kakao podľa chuti. Následne dobre vymieste, kakaové cesto bude trošku hustejšie ako to svetlé.

Ak máte v zimných mesiacoch radi kurkumu, vyskúšajte zafarbiť časť cesta na žlto práve kurkumou. Na zelenú variantu by som volila matcha čaj 🙂

Misu s cestom prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 4 hodiny. V letných horúčavách tento čas skrátime. Akonáhle cesto naberie pekný objem, pokračujeme v recepte.

Ak chceme z cesta zapliesť 2 menšie vianočky, rozdelíme si ho na 2 rovnaké časti. Ďalej každú časť podľa toho, z koľkých prameňov budeme vianočku pliesť. Časti cesta spracujeme na guličku a necháme prikryté oddýchnuť 10-15min.

Následne ušúľame jednotlivé pramene a zapletieme vianočku.

Natočila som pre vás video, ako zapliesť vianočku zo 6-tich a z 5-tich prameňov.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Zapletenú vianočku jemne prikryjeme igelitom a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Dĺžka trvania tohto kvasenia závisí od sily kvásku a hlavne od okolitej teploty, po 2-3 hodinách skontrolujte objem vianočky, ak nie je nafufňaná ako pena, doprajte jej ešte čas! Odmení sa vám nadýchanou striedkou.

Keď nám vianočka pekne narástla, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať plátkami mandlí.

PEČENIE

Vianočku vkladáme do vopred vyhriatej rúry (horný – dolný ohrev) na 200 stupňov so záparou, takto pečieme prvých 5-10 minút, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme do hneda.

Ak nám vianočka rýchlo tmavne, môžeme ju prikryť alobalom.

Upečenú vianočku necháme vychladnúť na mriežke. Toto je veľmi dôležité, aby sa vo vnútri vianočka nezakalila a pri krájaní nezostala ubitá!

TIPY NA ZÁVER

  • Vianočkové cesto môžete dať aj do chladničky a vianočku upiecť až na druhý deň. Prakticky to znamená, že vymiesené cesto necháte kvasiť na linke len 1,5-2 hodiny, následne ho prikryjete a dáte do chladničky. Na druhý deň cesto vyberiete, necháte aspoň hodinu otepliť a zapletiete vianočku. Finálne kvasenie bude prebiehať už pri izbovej teplote.
  • Z vlastnej skúsenosti neodporúčam dávať do chladničky už zapletenú vianočku, v chladničke sa ani nepohne – nenarastie.
  • V prípade, že máte priestor (pivnicu, zimnú záhradu, chodbu) s teplotou okolo 12-15 stupňov, zapletenú vianočku nechajte kvasiť tam počas celej noci 🙂
  • Pečenie vianočky môžete začať aj tzv. studeným štartom, ak máte mierne nedokvasenú vianočku, pomašľujte ju vajíčkom a vložte do studenej rúry. Následne zapnite horný-dolný ohrev na 180st a pečte. V tomto prípade vynechávam nádobu na zaparenie.
  • Vianočkové cesto je zároveň výborné sladké univerzálne cesto napr. aj na osie hniezda či iné sladké pečivká, buďte tvoriví!
  • Ak sa vám podarilo redšie cesto alebo ste použili len špaldovú múku a cesto sa rozteká, nezúfajte a použite maslom vymastenú formu. Vianočka bude mať počas kvasenia aj pečenia oporu, aby sa neroztiekla.

Poctivá, domáca vianočka je na svete! My sme si ju doma zamilovali. Upečte si ju a keď sa vám môj recept bude páčiť, dajte mi vedieť, ako vám chutí 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Martina píše:

    Ja len podám update pre alergikov, ide to aj bez vajíčka a mlieka (namiesto masla kokosový olej a mlieko zatiaľ top náhrada mandľovým nesladeným) a je vynikajúca. Inak presne podľa tohto super návodu, možno o nejaké dve hodinky dlhšie kysne.

  2. Emília píše:

    Dnes som ju spravila, všetci sú z nej nadšení ❤️ výborná, krásna, nadýchaná ďakujem za recept!

  3. Zuzana píše:

    Dobrý deň,

    chcela by som pochváliť Váš popis receptu, s radami, pomôckami aj pre nás amatérov, čo nemáme tak pečenie „v krvi“ ,,,,,, zostal ako môj najoblúbenejší, vždy keď ho čítam, pri každom pečení znova a znova, nájdem cenný detail, ako vylepšiť to moje pečenie
    Teraz som veľmi motivovaná, pre záujem okolia o moju vianočku
    Chlebík pečiem tiež, ale nie som stále spokojná …… mám čo vylepšovať …. rada by som sa s Vami poradila, nakoľko kurz zatiaľ nemám čas absolvovať

    Pohodový deň

    • Dakujem vam za reakciu a slova pochvaly ktore ma posuvaju vpred a davaju mojej praci zmysel. Ak potrebujete poradit, pytajte sa mozete mi napiosat email na kvaskulienka@gmail.com, ak bude vypisany novy termin chlebikoveho kurzu vrelo odporucam, dozviete sa vela uzitocnych detailov k pecenie kvaskoveho chlebika v domacich podmienkach.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov