Jednoduchá verzia receptu na domácu pizzu z kvasu. Postup bez rozkvasu, už jednoduchšie to nemôže byť! Z jednej dávky výjdu 2 veľké plechy alebo 4 menšie okrúhle pizze. V tomto recepte používam pšeničný kvas, buď tekutý alebo tuhý – lievito madre. Ak ste ho ešte nevyskúšali, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com.
Všetky suroviny zmiešame a vymiesime nelepivé, pružné cesto. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť 10 – 12 hodín. Počas tohto času môžeme cesto občas preložiť priamo v mise (podobne, ako pri chlebovom ceste). Prekladanie nie je nutné, ale prispieva k pružnosti cesta.
Po 10 – 12 hodinách dáme prikryté cesto do chladničky na 6 – 8 hodín. Hotové cesto je krásne nadýchané. Riadime sa nakyprením cesta, ak je plné bublín a minimálne zdvojnásobilo svoj objem – je pripravené na tvarovanie pizze.
Cesto vyberieme z chladničky a necháme 1 – 2 hodiny otepliť. Potom na pomúčenej doske rozdelíme buď na 2 plechy alebo 4 menšie okrúhle pizze.
Vytvarované cesto ochutíme, ako máme radi. Ja používam ako základ domáci pretlak a pizza korenie. Ostatné suroviny ukladám podľa toho, na akú pizzu máme chuť. Navrch používam syr mozzarella vo verzii na pizzu (dá sa pekne strúhať a nevyteká z neho pri pečení voda).
Pečenie je v tomto prípade dosť kľúčové. Ideálne sa pizza pečie v peci na drevo alebo aspoň na dobre vyhriatom kameni či liatine. Ide o to, aby sa upiekla do chrumkava za dosť krátky čas. Inak sa v rúre vysuší.
Každý si svoju rúru poznáme najlepšie. Hľadajte váš spôsob s najlepším výsledkom! Odporúčam vyhriať rúru na maximum a použiť prvú úroveň pečenia, aby sa upiekla viac zospodu ako zvrchu. Syr (skúste mozzarellu od značky Paladin) pokladám až po prvých pár minútach pečenia.
Ja osobne milujem domácu pizzu prihrievať aj na druhý deň na panvici. Vyskúšajte, hlavne nech vám chutí!
Vaša Kváskulienka