Super semienkové krekry

Milujeme semienka, jeme ich denne. Dočítala som sa, že je dobré semienka „prebúdzať k životu“ niekoľkohodinovým namáčaním vo vode. Sú tak stráviteľnejšie a naše telo dokáže lepšie vstrebať živiny, ktoré obsahujú. Druhý dôvod, prečo vznikol tento recept, boli zvyšky kvásku – jeho prebytky pri kŕmení… Je to veľmi jednoduché s extra semienkovým výsledkom. My sme prvé dávky schrúmali do pár hodín. Krekry sú výborné na cesty, na výlet, do školy, len tak do krabičky do kabelky na chvíle, keď dostanete chuť na niečo chrumkavé a slané.

Pripravíme si:

  • 1 šálka slnečnica
  • 1/2 šálky CHIA semienka
  • 1/2 šálky sezam (nelúpaný biely/čierny)
  • 3/4 šálky tekvicové semienka
  • 1/4 šálky ľanové semienka (celé hnedé/zlaté)
  • 1 čl soľ
  • 1 PL sušené bylinky (voliteľné)
  • 1 a 1/2 šálky voda
  • 2 – 4 PL kvások

Ako odmerku používam 250ml šálku na kávu z Ikea. Čím väčšiu šálku použijeme, tým viac hmoty vznikne. Všetky semienka nasypeme do väčšej misy, pridáme soľ, bylinky, kvások a zalejeme vodou. Poriadne premiešame, aby sa kvások rozmiešal do celej masy. Množstvo kvásku je voliteľné. Použijeme od 2 – 4PL na jednu dávku. Kvások v tomto recepte funguje ako spojivo, krekry sa vďaka nemu nebudú tak lámať, sú síce krehké, ale verzia s kváskom je pevnejšia. Misu prikryjeme a necháme stáť pri izbovej teplote minimálne 1 hodinu až celú noc.

Pripravíme si 2 papiere na pečenie. Hmotu rozdelíme približne na 2 polovice. Každú časť rozotrieme na pečiaci papier, veľmi nám pritom pomôže silikónová stierka (ak sa nám hmota príliš lepí, stierku striedavo namočíme do vody). Je dôležité, aby sme hmotu rozotreli na celú plochu papiera vo veľmi tenkej vrstve. Ak pri príprave použijeme väčšiu šálku, vo výsledku nám vznikne viac hmoty, v tomto prípade by sme použili ďalší papier na pečenie.

Rozohrejeme rúru na 170 stupňov, používam teplovzdušné pečenie – ventilátor, takže vložím do rúry obidva plechy naraz. V prípade použitia horného a dolného ohrevu by som najskôr upiekla 1. plech a potom 2. Pri 170 stupňoch pečieme cca 1 hodinu (pozor na prílišné zhnednutie semienok!, radšej znížime teplotu). Počas pečenia niekoľkokrát otvoríme rúru, aby sa vypustila vzniknutá para!

Pláty počas pečenia kontrolujeme, sú hotové, ak sú suché na dotyk. Semienka mierne zhnednú. Vyberieme z rúry a necháme chvíľku vychladnúť. Následne OPATRNE rozlámeme na jednotlivé nepravidelné kusy. Skladujeme v zatvorenej nádobe, aby si zachovali chrumkavosť.

Hotovo! Super semienkové krekry sú na svete! Je to veľmi hravý recept, použite semienka, aké máte najradšej (nevynechajte CHIA a ľan), skúste pridať na väčšie kusy nasekané orechy alebo iné bylinky….Keď sa vám zvýši kvások, nevyhadzujte ani si ho neškrečkujte, ale šup s ním napríklad do týchto krekrov. Nikdy nesklamú. Môžu byť aj pekným darčekom, stačí zabaliť … Ak vám zachutia, dajte mi vedieť a pridajte sa k nám do skupiny Kvások a iné dobroty, inšpirujte aj ostatných, čo dobrého pečiete – varíte s kváskom.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů