TIPY AKO SKLADOVAŤ CHLIEB/ROŽKY

Najlepšie rožky sú čerstvé, upečené ešte v ten deň. A to platí pre každý rožok, či už ten kúpený alebo domáci. Rozdiel medzi domácim rožkom a kupovaným je v jeho zložení.

Hotové, vychladené rožky alebo kus chleba veľmi rada mrazím, pretože sú po vytiahnutí z mrazáku ako čerstvé. Ak však máte mrazák plný 🙂 a podarí sa vám aspoň pár rožkov zachrániť pre zajtrajšok, odporúčam zvoliť balenie do prírodných materiálov. Ako prvé zabalím rožky/chlebík do ľanovej utierky (ak nemáte ľanovú, tak aspoň bavlnená) alebo do včelieho obrúska. Takto zabalené ešte vložím do ľanového vrecka a do chlebníka. Všetky ľanové utierky, vrecká, obrusy, moju zásteru z kurzov či dokonca posteľné prádlo nám ušila šikovná Betka, ktorej srdce doslova bije pre kvalitný ľan. Pod jej značkou Abreadbag nájdete nádhernú paletu výrobkov z ľanu, jednoduché, romantické s krajkami, farebné, Betka ušije všetko podľa vašich predstáv, dovolím si tvrdiť, že ešte lepšie :). Ďalej sú v ponuke obrúsky, vrecká z bavlny nasiaknuté včelým voskom. Rôzne rozmery, vzory dokonca prešité ako samostatné vrecko so šnúrkami na zatiahnutie. Už len si vybrať!

Jednoduchá starostlivosť – priam žiadna, len dobre oprášiť a vyvetrať, prípadné škvrny od ovocného koláča jemne navlhčenou handričkou pretrieť. Prosím, neumývajte včelie obrúsky pod teplou tečúcou vodou a zbytočne ich netrápte žmýkaním v rukách… robila som v začiatkoch a nedopadlo to dobre…Ak sa obrúsok častým používaním mení na mäkký, nelepivý kus látky, kúpte si kus včelieho vosku, nastrúhajte na daný obrúsok a medzi dvomi pečiacimi papiermi prežehlite. Zázračné, že? Niektoré značky dokonca predávajú tzv. balíček na prevoskovanie. Mám odskúšané slovenské značky včelobal.sk, majaplanet.com, fi-bee voskové obaly

Tieto na fotkách sa u nás točia neustále dokola…Ak je vrecko dostatočne veľké, môžete do neho vložiť aj celú ošatku s chlebovým cestom a nechať finálne kvasiť či už pri izbovej teplote alebo celú noc v chladničke. Vyhnete sa tak používaniu kúpacej čiapky a cesto vám vo vrecku neobschne. 

Ak som vám aspoň trošku pomohla zorientovať sa v prírodných možnostiach balenia chleba a pečiva, tak som rada 🙂 Ak máte otázky, napíšte mi na kvaskulienka@gmail.com budem sa tešiť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov