TEKVICOVÉ HNIEZDA

Krásne žlté cesto, hovorím mu kuriatkové 🙂 Žltú farbu docielime pridaním pyré z pečenej maslovej tekvice a štipkou mletej kurkumy. Jemné cesto som dochutila medvedím cesnakom a strúhaným syrom. Jar je tu tak si ich poďme upiecť!

SUROVINY

  • 100g mlieko
  • 10-15g droždie
  • 1čl kryštálový cukor
  • 1 väčšie vajce
  • 150g pšeničný kvas (tekutý)
  • 200g pyré z pečenej maslovej tekvice
  • 1čl mletá kurkuma
  • 50ml rastlinný olej/bravčová masť
  • 10g soľ
  • 500g hladká múka

V tomto recepte som použila pšeničný kvas aj droždie. Je to na vás, či si cesto pripravíte rovnako alebo použijete len jeden druh kypridla. Cesto môžeme nechať kvasiť aj pri nižšej teplote v chladničke, približne 10 – 12hodín. Riadime sa okom, cesto musí pekne narásť.

Pšeničný kvas si „nakŕmime“ približne 6-8hodín pred prípravou cesta. Potrebujeme 150g, čiže si do menšej misky nasypeme 75g hladkej múky, pridáme 75g vody a 1čl materského pšeničného kvasu. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote aktivovať.

Maslovú tekvicu ošúpeme, vyčistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Poukladáme na pečiaci papier, zľahka pokvapkáme olivovým olejom a pečieme približne 40 minút pri teplote 200 stupňov (horný/dolný ohrev). Po upečení necháme vychladnúť a rozmixujeme do krémovej konzistencie. Do cesta použijeme 200g, zvyšok pyré môžeme použiť na krémovú polievku, jednoduché krémové rizoto a ja pyré rada pridávam aj do chlebového cesta.

Keď máme pyré z tekvice hotové a nabublaný, aktívny kvas môžeme si pripraviť cesto. Do misy dáme mlieko, cukor, rozdrobené droždie, vajce, pšeničný kvas a krátko premiešame. Pridáme tekvicové pyré, olej, kurkumu, múku a soľ. Pomocou hnietacieho háku vymiesime nelepivé, krásne žlté cesto. Konzistenciu cesta doladíme múkou alebo mliekom. Cesto musí byť vláčne, dobre vymiesené, nelepivé. Prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu alebo v chladničke 10-12 hodín.

PLNKA

  • 100g mäkké maslo
  • 3,5čl soľ
  • štipka mleté čierne korenie
  • 1čl sušený tymián
  • 3 lisované strúčiky cesnaku
  • hrsť listov medvedieho cesnaku
  • 150g strúhaný syr
  • sezam/rasca na posypanie

Nakysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme a natrieme plnkou. Na plnku si rozmiešame mäkké maslo s lisovaným cesnakom, medvedím cesnakom, soľou, korením a bylinkami. Soli som dala zámerne viac, aby boli slankavé, kľudne uberte podľa seba. Tvrdý syr si nastrúhame zvlášť a posypeme ním už plnkou natreté rozvaľkané cestá. Zrolujeme a nakrájame na približne centimetrové kolieska. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme sezamom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200st približne 25 minút dozlatista.

Z tohto vláčneho cesta nemusia byť vždy plnené hniezda, upečte si z neho žlté buchtičky, rožteky alebo toastový chlieb vo forme, ktorý potom využijete na jarné farebné obložené chlebíčky 🙂

Dajte mi vedieť, ako sa vám s cestom pracovalo, ako vám a vašim blízkym chutí, budem sa tešiť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *