Tento recept vznikol úplnou náhodou. Listovala som v talianskom časopise a objavila som jednu kváskovú pekáreň z Milána, ktorej pekárka zdieľala niektoré zo svojich obľúbených receptov.
Recept som vyskúšala a nakoniec upravila podľa seba, lebo naše múky sú úplne iné, zmenila som aj pomer semienok tak, aby bol chlebík vo výsledku nadýchaný, no zároveň s veľkým množstvom zaparených semienok a vločiek.
Tento recept je na 1 chlebík, nenechajte sa pomýliť fotkami, piekla som vtedy dvojitú dávku 🙂
Postup je bez rozkvasu, s väčším podielom aktívneho tuhého kvasu – LM. Ak máte len ražný kvások, pripravte si rozkvas z 25g ražného kvásku, 75g pšeničnej chlebovej múky a 75g vody a nechajte nabublať.
Do misky nasypeme vločky a semienka, premiešame, zalejeme horúcou vodou a prikryjeme, aby sa zmes zaparila. Necháme vychladúť.
Pripravíme si cesto na chlieb. Do misy natrháme na kúsky tuhý kvas, zalejeme tekutinou (mix voda + kefír). *Ak nemáme kefír, môžeme ho nahradiť akýmkoľvek kyslomliečnym výrobkom – kyslá smotana, srvátka, cmar, acidofilné mlieko alebo pivo izbovej teploty. Pridáme med a múku. Zamiešame varechou na kompaktnú hmotu, aby v mise nezostala suchá múka. Ak je cesto príliš suché, použijeme vodu z rezervy – pozor! Po častiach.
Misu prikryjeme a necháme stáť bez soli 30 – 45 min (fermentolýza). Následne nasypeme soľ a dobre premiesime, aby sa soľ do cesta vstrebala. Cesto budeme prekladať v mise 4x každých 30min, aby získalo pevnosť a pružnosť. Kvások nám bude cesto kypriť. Počas prekladov budeme vychladnutú záparu vtierať do cesta.
Sledujeme nárast objemu cesta, ak dosiahne približne 70 – 80% nárast, predtvarujeme ho a položíme na jemne pomúčený stôl. Prikryjeme a necháme poslednýkrát odpočinúť 20 minút.
Pripravíme si ošatku, vysypeme ju bezlepkovou múkou (používam napr. pohánkovú jemne mletú). Odpočinuté cesto stočíme do ošatky, prikryjeme a dáme do chladničky na 12-15 hodín. Závisí, koľko stupňov máme v chladničke.
Chlieb upečieme najlepšie zatvoreným systémom vo vyhriatej nádobe. Pred pečením ho narežeme ostrou žiletkou, aby sa kôrka otvorila práve tam, kde sa nám to páči. Krásne narezávatká nájdete aj u mňa v obchodíku.
Mám veľkú radosť, že si aj tento chlebík našiel miesto na blogu! Upečte si ho, ak máte radi semienkové chlebíky, verím, že to bude jeden z vašich favoritov 🙂 Budem rada, ak mi napíšete ako vám chutí!
Ak ešte nemáte svoj vlastný kvas alebo Vás láka vyskúšať silu toho môjho, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com.
Vaša Kváskulienka
Rada skúšam niečo nové
Mam z toho radost a dufam, ze vam chlebik bude chutit!
Dobrý večer Lenka,zaujali ma vaše recepty: mam len razny kvasok, nie LM. Ak ho pouzijem do talianskeho chlebíka v množstve 150g,co urobim so zvysnym rozkvasom? Ešte by som sa chcela spýtať, ako dokrmujete kvasok / mnozstvo vody a muky/prip.aj dokrmovanie kvasku cca raz za týždeň v akom pomere? Stále v tom nemam jasno. Dakujem velmi pekne za rady,Ala
Dobry den Ala, ako sa starat o kvasok som spisala do samostatneho clanku, pohladajte ho na blogu a stiahnut si mozete aj samostatny ebook zdarma k tejto teme 🙂 Do tohto receptu davam bud tuhy kvas LM alebo ako pisete razny rozkvas pripraveny z 25g razneho kvasku, 75g muky chlebovej psenice a 75g vody, nechate nabublat, do receptu odoberiete 150g a zvysok kvasku si odlozite na dalsie pecenie do chladnicky.
Lenka tento chlebik je uplne fantasticky! Uzasna chut, dlho vydrzi a všetci ho chvália! Ďakujem za skvely recept! odkedy som ho vyskusala, tak uz je pravidelne na nasom stole…
Mam velku radost!