Keď potrebujem vykúzliť poschodovú tortu pre oslávenca, tento recept na čokoládový korpus je môj najobľúbenejší a najčastejšie pečený. Páči sa mi, že sa vajcia šľahajú celé – bez oddeľovania. Moja forma má priemer 25cm.
Vajcia, soľ a cukor dáme naraz do misy a šľaháme na maxime na krásnu, hustú penu.
V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva. Postupne, po častiach preosievame do misy s vyšľahanou penou. Jemne, stierkou vmiešame do vyšľahanej peny.
Do formy (25 – 26cm) položíme papier na pečenie, až tak pripojíme obruč. Takto máme papier na pečenie len na dne formy. Boky korpusu budú po upečení pekné rovné. Do takto pripravenej formy vylejeme cesto, stierkou uhladíme a pečieme vo vyhriatej rúre (horný – dolný ohrev) pri 180st približne 35 – 40min. Skontrolujeme špajdlou. Po upečení zvyknem formu s cestom položiť hore dnom na dva hrnce až kým nevychladne. Mám skúsenosť, že takto zostane korpus pekne vysoký – vyskúšajte a dajte mi vedieť 🙂
Vychladnutý korpus prekrojím na 3 pláty. Moje torty sú zakaždým iné. Podľa toho, čo má oslávenec najradšej 🙂 Plnky sú už asi na samostatný článok 🙂
Ak upečiete nízky korpus a 3 pláty sa nepodaria, nabudúce šľahajte vaječnú penu dlhšie, musí byť hustá a držať tvar. Len tak bude výsledný korpus krásne vysoký. Ak máte menšie vajíčka, kľudne pridajte jedno naviac.
Vaša Kváskulienka