Jeseň je ideálny čas na túto jednoduchú tortu! Spotrebujete skoro kilo jabĺk, ktoré sa práve v tomto období už začínajú v pivniciach triediť a majú ešte veľa šťavy. Recept mám od mojej maminy, robievala nám ju v detstve často.
Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do hrnca, pridáme cukor a 200ml vody. Krátko podusíme, môžeme pridať vanilku alebo domáci vanilkový extrakt. V ďalších 200ml vody poriadne rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do podusených jabĺk. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Odstavíme a vrstvíme do tortovej formy s piškótami.
Na dno tortovej formy položíme kúsok potravinárskej fólie a uložíme piškóty po celej ploche. Rozotrieme polovicu ešte teplých, pripravených jabĺk, poukladáme druhú vrstvu piškót a opäť vrstvu jabĺk. Poslednú vrstvu piškót poukladáme rovnou stranou smerom hore. Pretože keď torta vychladne, preklopíme ju. Tak, aby nám pekne rovno ležala na podnose 🙂
Tortu necháme vychladnúť a stuhnúť. Preklopíme, stiahneme fóliu a môžeme poliať čokoládou. My ju máme radi aj vo verzii so šľahačkou a posypať dobrým kakaom 🙂
Dúfam, že som vám týmto receptom pripomenula detstvo 🙂 Chcela som napísať: upečte si ju a dajte mi vedieť, úplne som zabudla, že je nepečená! 🙂 Tak načistite jablká, pohľadajte piškóty a zajtra môže byť torta na stole 🙂 Napíšte mi, ako vám chutí.
Vaša Kváskulienka