Keď vám nepoviem, že sú bezlepkové, nespoznáte to. Sú mäkkučké, prevoňané medom a perníkovým korením. Použila som kombináciu pšenovej múky s tapiokovým škrobom a bezlepkovou zmesou značky Schär. Kľudne experimentujte a skúšajte aj ovsenú bezlepkovú, ryžovú či pohánkovú múku.
Do cesta pridávam bezlepkový kvas a zreje celú noc v chladničke, vďaka čomu sa s ním potom veľmi dobre pracuje. Cesto je redšie a treba ho dobre vymiesiť, ako inak s nádstavcom tvaru -K-, môj najobľúbenejší Kenwood nádstavec :).
Maslo s medom roztopíme a necháme vychladnúť. Do misy od robota preosejeme múku, škrob a bezlepkovú zmes, pridáme cukor a ostatné sypké suroviny. Zľahka premiešame a pridáme vajcia, kvas a med s maslom. S nádstavcom tvaru -K- vymiesime redšie cesto. Miešame cca 10 min. Vymiesené cesto preložíme pomocou stierky do nádoby vystlanej potravinárskou fóliou. Zabalíme a dáme do chladničky na celú noc.
Na druhý deň cesto odbalíme a po častiach šúľame na približne 2 cm hrúbku. Stierkou nakrájame na rovnaké kúsky, z ktorých urobíme guličky. Ukladáme na pečiaci papier na plech. Pečieme pri teplote 160 stupňov (horný dolný ohrev) približne 15 min. Počas pečenia sa guličky trošku „rozlejú“.
Dospelým môžeme perníčky na stiedačku namočiť v rume a v práškovom cukre, vytvorí sa na povrchu taká sladká krusta. Nám doma chutia tieto jednoduché, vydržia dlho mäkké. Perníčky skladujeme v uzatvorenej nádobe.
Verím, že som vás potešila ďalším overeným bezlepkovým receptom, ktorý budete piecť nielen počas vianoc. U nás sú perníčky obľúbené počas celého roka. Na desiatu, ku káve, len tak zbaliť na výlet…
Prajem vám krásne sviatky v kruhu najbližších!
Vaša Kváskulienka