BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY

Keď vám nepoviem, že sú bezlepkové, nespoznáte to. Sú mäkkučké, prevoňané medom a perníkovým korením. Použila som kombináciu pšenovej múky s tapiokovým škrobom a bezlepkovou zmesou značky Schär. Kľudne experimentujte a skúšajte aj ovsenú bezlepkovú, ryžovú či pohánkovú múku.

Do cesta pridávam bezlepkový kvas a zreje celú noc v chladničke, vďaka čomu sa s ním potom veľmi dobre pracuje. Cesto je redšie a treba ho dobre vymiesiť, ako inak s nádstavcom tvaru -K-, môj najobľúbenejší Kenwood nádstavec :).

SUROVINY

  • 100g pšenová múka
  • 100g tapiokový škrob
  • 200g zmes Schär mix C
  • 160g práškový cukor
  • 1čl sóda bicarbona
  • 2čl perníkové korenie
  • 2čl kakao
  • 2PL aktívny bezlepkový kvas
  • 2 vajcia
  • 60g maslo
  • 120g med

POSTUP

Maslo s medom roztopíme a necháme vychladnúť. Do misy od robota preosejeme múku, škrob a bezlepkovú zmes, pridáme cukor a ostatné sypké suroviny. Zľahka premiešame a pridáme vajcia, kvas a med s maslom. S nádstavcom tvaru -K- vymiesime redšie cesto. Miešame cca 10 min. Vymiesené cesto preložíme pomocou stierky do nádoby vystlanej potravinárskou fóliou. Zabalíme a dáme do chladničky na celú noc.

Na druhý deň cesto odbalíme a po častiach šúľame na približne 2 cm hrúbku. Stierkou nakrájame na rovnaké kúsky, z ktorých urobíme guličky. Ukladáme na pečiaci papier na plech. Pečieme pri teplote 160 stupňov (horný dolný ohrev) približne 15 min. Počas pečenia sa guličky trošku „rozlejú“.

Dospelým môžeme perníčky na stiedačku namočiť v rume a v práškovom cukre, vytvorí sa na povrchu taká sladká krusta. Nám doma chutia tieto jednoduché, vydržia dlho mäkké. Perníčky skladujeme v uzatvorenej nádobe.

Verím, že som vás potešila ďalším overeným bezlepkovým receptom, ktorý budete piecť nielen počas vianoc. U nás sú perníčky obľúbené počas celého roka. Na desiatu, ku káve, len tak zbaliť na výlet…

Prajem vám krásne sviatky v kruhu najbližších!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov