Tento recept priniesol do našej rodiny môj manžel. Moja svokra Anka ho varila už v jeho detstve a tak bolo jasné, že sme sa ho naučili variť spolu :). Je tak akurát sladký, pekne hustý a vďaka cvikle má nádhernú farbu! Z 1 dávky surovín uvaríme približne 1,7 litra kečupu.
Korenie vložíme do gázy a pevne zaviažeme.
Pripravíme si balíček s koreninami. Zeleninu a jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kusy. Dáme do väčšieho hrnca, pridáme ostatné suroviny a balíček s koreninami. Privedieme k varu a varíme 45 min. Odstavíme a necháme pootvorené na chladnom mieste stáť do druhého dňa, aby bol kečup pekne hustý.
Na druhý deň vyberieme balíček s koreninami a všetko poriadne rozmixujeme ponorným mixérom. Postupne, po častiach prepasírujeme cez sito, aby sme kečup zbavili šupiek a zrniečok.
Prepasírovaný kečup nafľaškujeme a sterilizujeme 83 – 85 stupňov po dobu 20 – 25 minút.
Hotovo! Kečup uskladníme v pivnici a vychutnávame počas celej zimy :).
Vaša Kváskulienka