FÁNKY

Každý rok vo februári sa v Benátkach koná slávny karneval.
Toto obdobie je typické rôznymi sladkými dobrotami. A práve chrumkavé fánky by počas fašiangov nemali chýbať ani u nás.

Každý taliansky región má pre ne svoj názov. V Ligúrii sú to bugie, v Toskánsku cenci, v Ríme frappe, v okolí Benátok galani a ja si ich zo stredoškolských čias pamätám ako crostoli. Mala som možnosť pár rôčkov študovať v regióne Friuli Venezia Giulia, preto mi Taliansko prirástlo k srdcu, taliančinu využívam dodnes a často si túto krajinu pripomínam práve receptami v kuchyni.

Na kváskové fánky budeme potrebovať:

  • 250g pšeničná múka hladká
  • 25g práškový cukor
  • 25g bravčová masť alebo mäkké maslo
  • 1 menšie vajce
  • 1/2 štamperlíka rum
  • 1/2 čl citrónová kôra sušená
  • 1PL pšeničný kvások (je jemnejší ako ražný)
  • mlieko (množstvo podľa savosti múky)

Všetky suroviny dáme do jednej misy a postupne prilievame mlieko, vymiesime NELEPIVÉ CESTO, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 6-10 hodín.

Cesto si buď pripravíme ráno a fánky si upečieme večer alebo naopak, cesto pripravíte večer pred spaním a fánky budete piecť na druhý deň doobeda.

Pre verziu BEZ KVÁSKU pridáme do cesta 1čl kypriaceho prášku do pečiva. Zabalené cesto necháme odpočívať IBA 30 – 60 min a môžeme pracovať ďalej.

Odpočinuté cesto rozdelíme na 4 časti. Dosku si jemne poprášime hladkou múkou a jednotlivé cestíčka rozvaľkáme na tenúčko. Čím tenšie cesto, tým chrumkavejší výsledok. Rozvaľkané cestíčka nakrájame ozdobným radielkom na rôzne tvary (robievam trojuholníky, kosoštvorce, širšie pásy, …) Do každého tvaru vykrojíme pásik.

V hrnci alebo na väčšej panvici si zohrejeme olej (používam repkový, slnečnicový – v histórii Talianska sa fánky smažili na bravčovej masti). Fánky sa počas pečenia v oleji začnú nafukovať, bublinkujú a rýchlo sú hotové. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.

HOTOVO!!!

Rýchle, chutné, zaujímavé a tradičné fašiangové. Myslím si, že raz za čas si môžeme dopriať aj takúto dávku práškového cukru. Minimálne raz za rok to stojí zato!

Môj tip

Hotové fánky môžete zamraziť a vybrať, keď na ne dostanete chuť!

Vyskúšajte recept a dajte nám vedieť, ako vám chutili v našej skupine na Facebooku Kvások a iné dobroty.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov