Každý rok vo februári sa v Benátkach koná slávny karneval.
Toto obdobie je typické rôznymi sladkými dobrotami. A práve chrumkavé fánky by počas fašiangov nemali chýbať ani u nás.
Každý taliansky región má pre ne svoj názov. V Ligúrii sú to bugie, v Toskánsku cenci, v Ríme frappe, v okolí Benátok galani a ja si ich zo stredoškolských čias pamätám ako crostoli. Mala som možnosť pár rôčkov študovať v regióne Friuli Venezia Giulia, preto mi Taliansko prirástlo k srdcu, taliančinu využívam dodnes a často si túto krajinu pripomínam práve receptami v kuchyni.
Všetky suroviny dáme do jednej misy a postupne prilievame mlieko, vymiesime NELEPIVÉ CESTO, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 6-10 hodín.
Cesto si buď pripravíme ráno a fánky si upečieme večer alebo naopak, cesto pripravíte večer pred spaním a fánky budete piecť na druhý deň doobeda.
Pre verziu BEZ KVÁSKU pridáme do cesta 1čl kypriaceho prášku do pečiva. Zabalené cesto necháme odpočívať IBA 30 – 60 min a môžeme pracovať ďalej.
Odpočinuté cesto rozdelíme na 4 časti. Dosku si jemne poprášime hladkou múkou a jednotlivé cestíčka rozvaľkáme na tenúčko. Čím tenšie cesto, tým chrumkavejší výsledok. Rozvaľkané cestíčka nakrájame ozdobným radielkom na rôzne tvary (robievam trojuholníky, kosoštvorce, širšie pásy, …) Do každého tvaru vykrojíme pásik.
V hrnci alebo na väčšej panvici si zohrejeme olej (používam repkový, slnečnicový – v histórii Talianska sa fánky smažili na bravčovej masti). Fánky sa počas pečenia v oleji začnú nafukovať, bublinkujú a rýchlo sú hotové. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.
HOTOVO!!!
Rýchle, chutné, zaujímavé a tradičné fašiangové. Myslím si, že raz za čas si môžeme dopriať aj takúto dávku práškového cukru. Minimálne raz za rok to stojí zato!
Hotové fánky môžete zamraziť a vybrať, keď na ne dostanete chuť!
Vyskúšajte recept a dajte nám vedieť, ako vám chutili v našej skupine na Facebooku Kvások a iné dobroty.
Vaša Kváskulienka