Táto talianska dobrota pochádza z Benátok a názov ukrýva doslova žiadosť „daj ma hore“, čiže zdvihni mi náladu 🙂 Aj keď máme domáce vajíčka, tento recept pripravujem bez nich a vôbec mi tam nechýbajú. Naučila som sa to od talianskeho šéfkuchára Gennara Contalda, poznáte ho? Ak nie, odporúčam pozrieť jeho videá na internete.
Množstvo surovín závisí od toho, akú veľkú nádobu chceme naplniť. Ja som tentokrát plnila menšie poháriky každému do ruky a vyšlo mi 6 kusov.
Nevyšľahanú smotanu poriadne vymiešame s mascarpone, úplne do hladka. Ak chceme krém sladší, dosladíme cukrom a primiešame aj vanilkový extrakt. Uvaríme si kávu, ja často pripravujem bezkofeinové espresso, aby mohli koláčik aj deti. Kávu necháme úplne vychladnúť. Plníme nádobu na striedačku: krém, namočené piškóty do kávy, krém… a na záver, najlepšie tesne pred podávaním, poprášime kakaom. Môžeme hneď zjesť alebo zachladiť v chladničke.
Hotovo! Tento dezert vykúzlite do pol hodinky, takže sa hodí aj pre nečakané návštevy 🙂 Len to Mascarpone treba mať vždy v chladničke! Označte ma @kvaskulienka na foto, keď pripravíte toto Tiramisú bez vajec. Budem sa tešiť s vami 🙂
Vaša Kváskulienka