Jeden z mojich úplne prvých receptov, ktoré som si začala zapisovať ešte ako 12 ročná. Doma ho voláme kiwirez, pretože v zime vymením letné ovocie za kolieska kiwi. Určite to vyskúšajte! V každom prípade sa jedná o svieži dezert. Šľahaný korpus, jednoduchá plnka z kyslej smotany a šľahačky, plná miska ovocia a ochutené želé doladené k farbe ovocia. Aj to pekne vyzerá na tanieri 🙂
POSTUP
CESTO
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky si trošku predšľaháme a keď sa nám začne tvoriť sneh, pridávame po lyžiciach kryštálový cukor. Do hotového snehu zašľahávame po jednom žĺtky. Vyšľaháme ľahučkú, žltú penu, do ktorej po častiach preosievame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešame opatrne, už len stierkou.
Obdĺžnikový plech s vyšším okrajom (cca 40x30cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vylejeme hotové cesto a uhladíme. Pečieme pri 180st horný/dolný ohrev približne 25min, otestujeme špajdlou.
Hotový korpus necháme spolu s plechom vychladnúť.
PLNKA
Kyslé smotany zmiešame s cukrom a vanilkou. Šľahačky vyšľaháme do tuha a ručne premiešame s osladenou kyslou smotanou. Rozotrieme na vychladený korpus v rovnakej vrstve. Poukladáme čerstvé ovocie (plátky jahôd, broskýň, celé maliny, ríbezle, čučoriedky, kolieska kiwi…) Dáme do chladničky zachladiť a pripravíme želatínu.
ŽELATÍNA ČERVENÁ/RUŽOVÁ MATNÁ
500ml voda alebo šťava z čerešňového/višňového kompótu
1 balenie ochuteného pudingu (jahoda, malina – podľa ovocia, aké sme použili) alebo želatínu v prášku na 500ml tekutiny
50 – 100g kryštálový cukor (podľa chuti)
ŽELATÍNA ZELENÁ
1 balenie PIMA prášok s príchuťou kiwi
50 – 100g kryštálový cukor
500ml voda
1 balenie Zlatý klas
Všetky suroviny na prípravu želatíny zmiešame a necháme zovrieť za stáleho miešania. Vlažnú želatínu nalejeme na poukladané ovocie tak, aby bol celý plech zakrytý.
Necháme stuhnúť v chladničke a podávame najlepšie až na druhý deň. Chute sa prepoja a korpus krásne zmäkne a bude šťavnatý.
Šťavnatý dezert je na svete! Ide leto a s ním množstvo zrelého plodového ovocia, ideálny čas na tento recept. Vyskúšajte si obe verzie – letnú aj zimnú s kolieskami kiwi a zelenou želatínou. Najbližšie skúsim s kopou čučoriedok. Dobrú chuť!
Vaša Kváskulienka