Čokoládový mousse je extra dávka čokolády, ktorej nik neodolá. Každej príležitosti dodá punc výnimočnosti.
Je to jednoduchý dezert pripravený zo základných surovín, ktoré má každá gazdinka doma.
Môžete ním naplniť poháriky alebo ho použiť aj ako samostatný krém medzi tortové korpusy.
Ja som tento krát zvolila malé poháriky a čokoládový mousse som skombinovala s malinovým coulis a chrumkavými mandľami so šľahačkou.
Spolu s Kenwood Titanium Patissier pripravíte čokoládový mousse veľmi jednoducho, všetko urobí za vás.
Ako prvé vyšľaháme šľahačku do polotuha a dáme ju zatiaľ do chladničky. Rozpustíme čokoládu.
Pripravíme si Créme anglaise, teda pudingovú omáčku. V menšej miske vymiešame žĺtka s cukrom. Mlieko zohrejeme v hrnci a prilievame opatrne do žĺtkovej zmesi, vrátime naspäť do hrnca a za stáleho miešania zohrejeme na maximálnu teplotu 85 stupňov! Následne necháme vychladnúť na 35 stupňov.
Keď máme Créme anglaise vychladený, môžeme ho opatrne primiešavať k rozpustenej čokoláde stále pri teplote max 35st, ako poslednú primiešame vyšľahanú šľahačku.
Čokoládový mousse je hotový! Môžete ho preložiť do zdobiaceho vrecka so špičkou, naplniť poháriky alebo tortové korpusy.
Pri práci s čokoládou odporúčam používať digitálny teplomer, zíde sa vám pri mnohých receptoch.
Ak sa chystáte na poháriky s malinovým coulis pripravte si:
Všetko dáme do hrnca a necháme prejsť varom, vymixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sitko a vrátime naspäť do hrnca. Ak treba, necháme ešte odpariť a zhustnúť. Vychladenú malinovú omáčku nalejeme na spodok pohárikov, doplníme čokoládovým mousse a dáme zachladiť do chladničky.
Ak vás zaujali chrumkavé mandle, vysypte za hrsť mandlí na plech a pri 150stupňoch upečte do chrumkava, približne 30min. Čas pečenia si odsledujte, aby boli mandle chrumkavé. Po vychladnutí ich jednoducho nakrájajte na menšie kúsky. Poháriky s mandľami som navrch doplnila šľahačkou posypanou kakaom.
Budem rada, ak sa o recept podelíte s vašimi blízkymi a dáte mi vedieť, ako vám chutil 🙂
Vaša Kváskulienka