Zvyknem kupovať gaštanové pyré, dám ho do mrazničky a keď si na neho spomeniem rýchlo z neho vykúzlim ľahučký tortový korpus. Kupované pyré už obsahuje cukor, takže postačí pridať len vajcia a štipku soli.
Toto množstvo je na malú tortovú formu s priemerom 18-20 cm.
Oddelíme si bielka od žĺtkov a vyšľaháme so štipkou soli na sneh. V druhej miske vyšľaháme do peny žĺtka s gaštanovým pyré. Opatrne primiešame sneh. Pečieme v malej forme vystlanej papierom na pečenie, horkovzduch 165st cca 30 min. Skontrolujeme špajdlou a necháme vychladnúť.
Na parížsku šľahačku si zohrejeme smotanu na šľahanie s cukrom a kakaom. Necháme kratúčko zovrieť a odstavíme. Šľahačka musí odstáť v chlade aspoň 6 hodín, až tak ju môžeme dotuha vyšľahať.
Korpus potrieme vodou rozriedeným višňovým alebo ríbezľovým džemom. Natrieme dotuha vyšľahanou parížskou šľahačkou. Môžeme dozdobiť kakaom, hoblinkami čokolády alebo cukrovým posypom. Pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.
Hotovo! Ďalšia dobrota je na stole 🙂 Rada „zachraňujem“ potraviny v chladničke a vždy z toho niečo dobré vznikne. Či už sladké, slané, vždy poteší. Dajte mi vedieť, ako vám doma chutil tento korpus z gaštanového pyré, parížska šľahačka chutí asi každému, či?
Kváskulienka