LUČINA – DOMÁCI SMOTANOVÝ SYR

Lučina, Bánovecká nátierka, Créme fraiche, Philadelphia …

Patríme k tým, ktorí majú radi jednoduché veci a tento recept je naozaj rýchly. Domáci smotanový syr môžete použiť na slano i na sladko. My ho máme najradšej na čerstvom krajci chleba so štipkou soli a jarnou cibuľkou z kvetináča 🙂 alebo do krému na cheesecake. Jednoduché suroviny, žiadna namáha a skvelý výsledok.

Potrebujeme:

  • 500g grécky jogurt (alebo kvalitný hustý biely jogurt)
  • 250g kyslá smotana
  • štipka soli
  • bavlnená utierka, plátno

Je dôležité túto látku predtým dôkladne preprať vo vode s octom a sódou bicarbónou, aby sme ju zbavili prípadných zvyškov pracích prostriedkov či aviváže. Nechceme totiž nátierku s príchuťou pracieho prostriedku…

Utierku položíme na sito s misou. Všetky suroviny dobre spolu premiešame a vylejeme do pripravenej utierky, zaviažeme a necháme niekoľko hodín odkvapkať (6 – 12 hodín). Čím dlhšie, tým bude nátierka hustejšia. Odkvapkanú srvátku si môžeme odložiť do chladničky a použiť ju do chlebového cesta.

Hotovo! V jednoduchosti je krása a my máme hotový krásny kus smotanového syra, ktorý preložíme do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v chladničke až kým ho nezjeme. Podľa našich skúseností vydrží aj 14 dní.

Zaujíma vás, čo je to jarná cibuľka z kvetináča?

Keď sa zima chýli ku koncu, cibuľa začína “rašiť”, vtedy jednotlivé cibule postrkám do kvetináčov k izbovým rastlinám  a za pár dní si môžeme odstrihávať čerstvú, mladú cibuľku. Nielen, že z toho máme úžitok my, ale aj samotné izbové rastliny cibuľa obohacuje o cenné látky.

Dobrú chuť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov