Lučina, Bánovecká nátierka, Créme fraiche, Philadelphia …
Patríme k tým, ktorí majú radi jednoduché veci a tento recept je naozaj rýchly. Domáci smotanový syr môžete použiť na slano i na sladko. My ho máme najradšej na čerstvom krajci chleba so štipkou soli a jarnou cibuľkou z kvetináča 🙂 alebo do krému na cheesecake. Jednoduché suroviny, žiadna namáha a skvelý výsledok.
Je dôležité túto látku predtým dôkladne preprať vo vode s octom a sódou bicarbónou, aby sme ju zbavili prípadných zvyškov pracích prostriedkov či aviváže. Nechceme totiž nátierku s príchuťou pracieho prostriedku…
Utierku položíme na sito s misou. Všetky suroviny dobre spolu premiešame a vylejeme do pripravenej utierky, zaviažeme a necháme niekoľko hodín odkvapkať (6 – 12 hodín). Čím dlhšie, tým bude nátierka hustejšia. Odkvapkanú srvátku si môžeme odložiť do chladničky a použiť ju do chlebového cesta.
Hotovo! V jednoduchosti je krása a my máme hotový krásny kus smotanového syra, ktorý preložíme do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v chladničke až kým ho nezjeme. Podľa našich skúseností vydrží aj 14 dní.
Keď sa zima chýli ku koncu, cibuľa začína “rašiť”, vtedy jednotlivé cibule postrkám do kvetináčov k izbovým rastlinám a za pár dní si môžeme odstrihávať čerstvú, mladú cibuľku. Nielen, že z toho máme úžitok my, ale aj samotné izbové rastliny cibuľa obohacuje o cenné látky.
Dobrú chuť!
Vaša Kváskulienka