Pretlak, kečup, lečo a pár sklíčok omáčky na cestoviny s pridaním pečených cukiet či paprík, to sú základné produkty, ktoré v lete zavárame na zimu. Niekde som čítala to krásne príslovie, že: „leto je príprava na zimu“ a úplne súhlasím. Kto má aspoň kúsok záhrady vie, že od začiatku leta zbierame, konzumujeme a uchovávame rôznymi spôsobmi zeleninu a ovocie, ktoré nestíhame zjesť. Uchovávame tak plné chute leta do skla, aby sme si aj v zime mohli pochutnať.
Tento recept mám od môjho tatina, robíme ho už roky a páči sa mi, že pretlak je vo výsledku už dochutený. V zime ho len prevarím, pripravím halušky a mám polievku za 20 minút hotovú. Alebo je to výborný základ na pizzu, odporúčam ešte trošku zredukovať. Tento pretlak aj k mletému mäsku do omáčky „bolognese“ na špagety, na lasagne…
Z 1 dávky výjde približne 8 – 9 0,3dcl sklíčok.
Rajčiny umyjeme a nakrájame na väčšie kusy, nešúpeme! Cibuľu ošúpeme a nakrájame tiež na väčšie kusy. Pridáme zvyšok surovín a privedieme do varu. Varíme minimálne 1,5 hodiny. Čím dlhšie budeme variť, tým hustejší pretlak získame a zvýšime aj obsah lykopénu. Po dovarení je najlepšie nechať hrniec vychladnúť na linke do druhého dňa. Pretlak tak krásne zhustne.
Na druhý deň ho ponorným mixérom vymixujeme, prepasírujeme cez sito (odstránime tak všetky šupky a semienka). Hotový pretlak nalejeme do fliaš a sterilizujeme, aby nám pekne chytilo viečko.
Stačí 85 stupňov, 15 – 20min.
Je čas pozbierať zrelé rajčiny alebo zbehnúť na trh a pustiť sa do toho! V zime sa určite potešíte, ak v pivnici na poličke nájdete chuť dozretých rajčín na slniečku 🙂 Označte ma @kvaskulienka na fotke, budem sa tešiť s vami! Krásny august všetkým!!!
Vaša Kváskulienka