Jeseň je ideálny čas na tento rýchly šalát. Cviklu som na záhon sadila dvakrát a tak je teraz v plnej kráse a treba ju do mrazov zjesť. Táto sezóna bola štedrá aj na jabĺčka, ešte uvarené vajíčko, šalotka a šalátik bude hotový. Šaláty a pomazánky sa učím pripravovať hlavne pre môjho manžela, ktorý ich miluje a ja mám zase rada využitie sezónnych surovín.
Šalát je výborný, ak pár hodín postojí, aby sa chute prepojili. Pripravte si ho kľudne deň vopred. Je výborný za každých okolností, neurobí hanbu ani na oslave 🙂 Najlepšie s čerstvým, domácim chlebom alebo na hrianku!
Jabĺčko v recepte možno prekvapí, ale nebudete o ňom vo výsledku ani vedieť. Krásne doladí zemitú chuť cvikle, dodá sviežosť a chrumkavosť. Ak je zdravé, nemusíte ho ani zbavovať šupky.
Uvarenú cviklu a jablko nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme nadrobno nakrájané vajíčko a šalotku. Ďalej tatarskú omáčku a biely jogurt. Dochutíme soľou a čiernym korením. Nasekáme petržlenovú vňať. Ak máte radi aj koriander, pridajte. Všetko spolu zamiešame a necháme postáť v chladničke.
Pre zmenu môžeme do šalátu pridať kozí syr nakrájaný na kocky alebo syr balkánskeho typu. Vytvoríte tak opäť iné chute.
Pripravte si ho a dajte mi vedieť, ako vám a vašim blízkym chutí 🙂
Vaša Kváskulienka