NANUKY A ZMRZKA

Patríme medzi milovníkov zmrzliny. V lete, keď je dostatok čerstvého ovocia, vyrábam jednoduché nanuky do rôznych formičiek. Výborná je aj domáca zmrzlina zo zmrzlinovača. Nádoba sa nechá poriadne zamraziť a už stačí len zamiešať krém z jednoduchých surovín a nechať 10 – 15 min miešať v zmrzlinovači. V tejto verzii je ale dobré utrafiť množstvo hotovej zmrzliny, pretože je najlepšie ju hneď po vymiešaní do krémovej konzistencie zjesť. Keď sa opätovne zamrazí, dosť stuhne a ťažko sa vyberá z nádoby.

Domáca zmrzlina sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, od úplne jednoduchej verzie až po komplikovanú aj čo sa surovín týka 🙂 Ja volím na doma ten jednoduchší spôsob a inokedy si doprajeme zmrzlinu v meste do kornútka, kde poznáme poctivé zloženie a chutí nám ako v Taliansku.

Spíšem vám, čo najčastejšie pripravujem a keď bude nová kombinácia vždy doplním 🙂

Ovocné pyré

Čerstvé ovocie rozmixujeme, ak treba prepasírujeme kôstky a osladíme medom alebo cukrovým sirupom. Sirup pripravíme tak, že zmiešame cukor a vodu v pomere 1:1, povaríme, kým sa cukor rozpustí a necháme vychladiť. Pre predstavu, na 500g ovocia úplne stačí sirup 100g cukor a 100ml vody. Ovocie môžeme navzájom kombinovať podľa chuti. Experimentujte a pridajte pár lístkov mäty alebo medovky či pár kvapiek citrónovej šťavy.

Svieže ovocné pyré nalievam rovno do formičiek, ale najradšej ho kombinujem s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, ktorú tiež trošku osladím medom. Takto pripravené nalievam do nanukových formičiek na striedačku. Navrch môžeme ešte položiť piškótu rozlomenú na polovicu a zapichnúť paličku. Necháme poriadne zamraziť a hotovo!

ČOKOLÁDOVO – SMOTANOVÝ NANUK

Opatrne zohrejeme 250ml smotany na šľahanie, pridáme 100g kvalitnej horkej čokolády a necháme rozpustiť za stáleho miešania. Pozor na príliš vysokú teplotu, aby sa čokoláda nezrazila! Hotovú zmes necháme vychladnúť a nalejeme do formičiek. Necháme poriadne zamraziť.

Milovníci extra dávky čokolády si môžu ešte vo vyššom pohári roztopiť ďalšiu čokoládu a hotové nanuky po vytiahnutí z formičky v čokoláde namočiť 🙂

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

250ml plnotučné mlieko, v ktorom rozpustíme 80 – 100g cukru podľa chuti. V ďalšom hrnci zohrejeme 250ml smotany na šľahanie so 100g horkej čokolády. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Obe zmesi necháme vychladnúť a zmiešame. Nalievame do zapnutého zmrzlinovača, vymiešame do krémovej konzistencie a vychutnávame si poctivú, čokoládovú zmrzku 🙂

PISTÁCIOVO – JOGURTOVÁ ZMRZLINA

100g plnotučné mlieko, v ktorom rozpustíme 80g cukru. Pridáme 1 – 2 polievkové lyžice 100% pistáciovej pasty (kupujem cez eshop svetplodu.sk) Necháme vychladnúť a primiešame 200g gréckeho jogurtu a 100ml nevyšľahanej 33% smotany. Nalievame do zapnutého zmrzlinovača, vymiešame do krémovej konzistencie a vychutnávame si poctivú, pistáciovo – jogurtovú zmrzku 🙂

Tak ako v smotane na šľahanie rozpúšťame horkú čokoládu, môžeme aj bielu alebo mliečnu. Vedela by som si predstaviť slaný karamel, grécky jogurt a biela čokoláda roztopená v šľahačke 🙂 Musím túto kombináciu vyskúšať! Je to jednoduché. Využite sezónu čerstvého ovocia a pripravte si poctivú domácu zmrzku.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov