JESENNÝ KIŠ

Poďme si upiecť francúzsky slaný koláč v jesennej kombinácii Hokkaido, bryndza a hruška. Kiš je výborný teplý, ale môžeme ho podávať aj za studena. Spestrí stôl nielen farbami. Krémová konzistencia pečenej Hokkaido tekvice, sladká chuť hrušky a slaná bryndza to sú chute, ktoré spolu pekne hrajú.

SUROVINY – KREHKÉ CESTO

  • 300g hladká múka (50-100g môžeme nahradiť celozrnnou)
  • 130g studené maslo
  • 1 vajce
  • 3-5PL voda
  • 1čl soľ
  • štipka práškového cukru

Pripravíme si univerzálne krehké cesto. Verná Kenwood mašinke vyberám K – nádstavec, s ktorým to bude hračka. Cesto netreba dlho miesiť, stačí, aby sa suroviny spojili. Ak sme časť hladkej múky nahradili celozrnnou, cesto si bude pýtať viac vody. Hotové cesto je nelepivé. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na 30 – 60min. Zatiaľ si pripravíme zeleninu a zálievku.

SUROVINY – ZELENINA A ZÁLIEVKA

  • 1/2 Hokkaido tekvice
  • 1 hruška
  • olivový olej
  • 200ml smotana na šľahanie
  • 125g bryndza
  • 2 vajcia
  • soľ, čierne mleté korenie, muškátový orech
  • Tymián
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • hrsť nastrúhaného parmezánu
  • čierny sezam

Hokkaido tekvicu netreba šúpať, iba dobre umyť a vydlabať stred so semienkami. Môžeme ju nakrájať na hrubšie plátky alebo na kocky. Poukladáme na plech s pečiacim papierom, pokvapkáme olivovým olejom a trošku posolíme. Pečieme 20 min pri teplote 200st.

Hrušku ošúpeme a nakrájame na kocky.

Zálievku si pripravíme jednoducho, vo väčšej mise zmiešame metličkou smotanu na šľahanie, bryndzu, vajíčka, prelisovaný cesnak, okoreníme, posolíme a pridáme mletý muškátový orech, stačí pol čajovej lyžičky. Nezabudneme na čerstvý alebo sušený Tymián.

Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme. Formu vymastíme maslom a cestom ju celú prekryjeme, aj po stranách. Popicháme vidličkou a môžeme ho predpiecť „naslepo“. Položíme na cesto kus pečiaceho papiera a nasypeme strukoviny. Predpečieme takto samé 10min/190st.

Následne dáme preč papier aj strukoviny a finálne naplníme. Hokkaido tekvica, kocky hrušky a zalejeme zálievkou. Dáme piecť pri teplote 200st/30min, keď sa začína zafarbovať do zlatova, posypeme strúhaným parmezánom a sezamom a dopečieme podľa farby. Ja ku koncu pečenia preložím formu na najspodnejšiu úroveň v rúre, aby sa kiš dobre prepiekol aj zo spodnej strany.

Kenwood predstavuje 60 dňovú záruku vrátenia peňazí. Akcia sa vzťahuje na vybrané modely kuchynských robotov z radu Chef zakúpených v období od 1.10. – 31.12. 2024! Uľahčite si prípravu jedla, stojí to zato.

Krehké cesto môžeme nalniť aj inou zeleninou, napríklad sparenou brokolicou, šampiňónmi na cibuľke, do zálievky pridáme Feta syr alebo Nivu… Vyskúšajte túto jesennú verziu Hokkaido/hruška/bryndza a dajte mi vedieť 🙂

Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov