Keď sa cez leto naskytne narodeninová oslava alebo posedenie s rodinou či priateľmi, mám rada jednoduché recepty. Tento je dokonca bezlepkový a s ľahučkým krémom. Čerstvého ovocia je teraz dostatok aj u nás. Tak vznikol ďalší dobrý recept, ktorý si zaslúži prepísať nielen do zošita, ale aj sem na blog pre vás.
Oddelíme si bielka od žĺtkov, pridáme štipku soli a na vysokých otáčkach šľaháme, počas šľahania pridávame po lyžiciach cukor. Do vyšľahaného snehu postupne pridávame žĺtka a šľaháme ďalej až do krásnej, hustej peny, ktorá drží tvar. Na túto prácu je Kenwood Titanium Patissier skvelý pomocník! Nedám na neho dopustiť už roky.
Sypké suroviny zmiešame v menšej miske a pridávame po častiach do vyšľahanej peny, premiešame opatrne už len ručne metličkou. 2/3 cesta prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, do poslednej tretiny primiešame kakao. Korpus pečieme pri teplote 180 stupňov 25 – 30min, upečenie skontrolujeme špajdlou. Korpus necháme vychladnúť.
Krém pripravíme jednoducho. Vymiešame jemný tvaroh s vanilkou a cukrom, po častiach primiešavame syr mascarpone. Korpus môžeme potrieť tenkou vrstvou sviežeho džemu, marhuľový alebo ríbezľový. Hotový krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na vychladený korpus. Pred uložením ovocia môžeme dať tortu do chladničky trošku stuhnúť. Ovocie poukladáme na vrch krému a dozdobíme podľa vlastnej fantázie napríklad ako ja kvetmi zo záhrady :).
Mať v ponuke ľahkú bezlepkovú tortičku sa vždy oplatí, nikdy neviete, koľko ľudí potešíte 🙂
Vaša Kváskulienka