Bezlepková torta s ovocím a ľahučkým krémom

Keď sa cez leto naskytne narodeninová oslava alebo posedenie s rodinou či priateľmi, mám rada jednoduché recepty. Tento je dokonca bezlepkový a s ľahučkým krémom. Čerstvého ovocia je teraz dostatok aj u nás. Tak vznikol ďalší dobrý recept, ktorý si zaslúži prepísať nielen do zošita, ale aj sem na blog pre vás.

SUROVINY

  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 130g kryštálový cukor
  • 100g mleté orechy
  • 50g ryžová múka /pohánková
  • 1/2 balenia prášok do pečiva
  • 1PL kakao
  • 250g jemný tvaroh tučný
  • 250-300g Mascarpone
  • 50-100g práškový cukor (podľa chuti)
  • 1čl vanilkový extrakt
  • 2PL marhuľový, ríbezľový džem
  • ovocie /maliny, ríbezle, jahody, černice, čučoriedky

Oddelíme si bielka od žĺtkov, pridáme štipku soli a na vysokých otáčkach šľaháme, počas šľahania pridávame po lyžiciach cukor. Do vyšľahaného snehu postupne pridávame žĺtka a šľaháme ďalej až do krásnej, hustej peny, ktorá drží tvar. Na túto prácu je Kenwood Titanium Patissier skvelý pomocník! Nedám na neho dopustiť už roky.

Sypké suroviny zmiešame v menšej miske a pridávame po častiach do vyšľahanej peny, premiešame opatrne už len ručne metličkou. 2/3 cesta prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, do poslednej tretiny primiešame kakao. Korpus pečieme pri teplote 180 stupňov 25 – 30min, upečenie skontrolujeme špajdlou. Korpus necháme vychladnúť.

Krém pripravíme jednoducho. Vymiešame jemný tvaroh s vanilkou a cukrom, po častiach primiešavame syr mascarpone. Korpus môžeme potrieť tenkou vrstvou sviežeho džemu, marhuľový alebo ríbezľový. Hotový krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na vychladený korpus. Pred uložením ovocia môžeme dať tortu do chladničky trošku stuhnúť. Ovocie poukladáme na vrch krému a dozdobíme podľa vlastnej fantázie napríklad ako ja kvetmi zo záhrady :).

Mať v ponuke ľahkú bezlepkovú tortičku sa vždy oplatí, nikdy neviete, koľko ľudí potešíte 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov