BEZLEPKOVÝ CHLEBÍK Z JEDNODRUHOVIEK

Piecť bez lepku som začala vďaka rodinnej priateľke Evke a som jej nesmierne vďačná za bezlepkový kvas a všetky tipy a triky, ktoré ma naučila.

My doma s lepkom problém nemáme, ale vždy sa nájde niekto, kto hľadá či už bezlepkový kvas alebo dobrý bezlepkový recept. Na túto tému mám dokonca aj dva online kurzy, ktoré sú dostupné celoročne a na ktorých Vás prevediem jednotlivými receptami pomocou videí. Online kurzy majú dobré hodnotenia, vyskúšajte.

Poďme si teraz upiecť jednoduchý bezlepkový chlebík z jednodruhových múk a bezlepkového kvasu.

V prípade, že nemáte bezlepkový kvas ani nikoho v okolí, od koho by ste si mohli vziať, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com

Bezlepkové múky kupujem rôzne podľa druhu. Prikladám Vám aj foto tých, ktoré som použila v tomto recepte.

ROZKVAS

  • 100g aktívny bezlepkový kvas
  • 100g ovsená celozrnná múka
  • 100g pšenová múka
  • 1čl guarová guma
  • 200g voda

Všetky suroviny dobre zamiešame a prikryjeme. Necháme rozkvasiť pri izbovej teplote 6 – 8 hodín.

GÉL

  • 30g Psyllium
  • 200ml studená voda

Zmiešame a necháme napučať aspoň 30min. Gél nám poslúži ako spojivo, zlepí suroviny dohromady.

CESTO

  • Nakvasený rozkvas
  • hotový gél
  • 150g voda
  • 2PL olivový olej
  • 100g tapiokový škrob
  • 100g Schär Mix B/pšenová múka, cícerová, hrachová,Schär Dunkel rustico
  • 50g pohánková múka
  • 50g mletý ľan
  • 1,5čl soľ
  • 1/2čl mletá rasca – voliteľné

Pri bezlepkovom pečení je hnietací stroj NENAHRADITEĽNÝ! Chlebové cesto je dosť husté, preto som zvolila nádstavec tvaru K. Cesto miesime pri vyšších otáčkach (1-2) približne 15min. Priebežne stroj vypíname a stierkou cesto odlepíme od nádstavca. Po vymiesení cesto stierkou uhladíme a zagulatíme. Prikryjeme a necháme kvasiť 1 hodinu.

Bezlepkové cesto má rado teplo, ale pozor na priame slnko a teplota do 30st! Roboty značky Kenwood z rady Chef majú zabudovaný ohrev samotnej misy pri kysnutí, čo sa dá pekne využiť aj v tomto recepte.

Pripravíme si ošatku. Bavlnenú utierku poprášime akoukoľvej bezlepkovou múkou. Ja rada používam pohánkovú, ryžovú alebo kukuričnú. Po hodine cesto opatrne, pomocou plastovej stierky, vyklopíme na bezlepkovou múkou poprášený stôl a cesto len jemne stlačíme do tvaru ošatky. Položíme na utierku v ošatke, prikryjeme a necháme v teple kvasiť približne 3 hodiny. Závisí to od sily kvásku a okolitej teploty.

Na foto vidíte, ako cesto narástlo dohora. Viditeľne bude nadýchané.

„Čím častejšie budete piecť jeden a ten istý recept, tým lepší výsledok dosiahnete!“

PEČENIE

Bezlepkový chlieb nepečiem nikdy v remoske! V tomto prípade je teplota nedostatočná a výsledný chlebík by bol vnútri mokrý. Najlepšie sa mi osvedčil vyhriaty smaltovaný alebo liatinový pekáč s vrchnákom.

Hrniec vyhrejeme na 230-250stupňov. Chlebík vyklopíme z ošatky na pečiaci papier, narežeme žiletkou jeden rez a s papierom vložíme do vyhriateho hrnca. Pečieme zatvorený 15min. Následne teplotu stiahneme na 210stupňov, odoberieme vrchnák a pečieme ďalších 45min pri tejto teplote.

Po upečení položíme chlebík na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Ak sme utrafili správne dĺžku kvasenia v ošatke a piekli chlieb v dostatočne vyhriatej nádobe, odvďačí sa nám nadýchanou striedkou bez mokrých častí. Dodržanie teploty pri pečení je preto dôležité.

Mám radosť, že sa aj tento základný bezlepkový chlebík dostal na blog, vyskúšajte ho a určite mi dajte spätnú väzbu!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov